Veilig opslaan van je cryptocurrency

This post is also available in: Engels Language.

Beurzen

Wie heeft er niet in het nieuws gehoord dat er weer een cryptocurrency exchange gehackt is? Dit is natuurlijk een van de gevaren wanneer men handelt op een beurs. Het is hierom ook belangrijk om alleen bij de bekende beurzen een rekening te hebben. Dit zodat je niet snel ten prooi zal vallen aan oplichting of bijvoorbeeld een hack.

In 2013 was er bijvoorbeeld een exchange met de naam Mt.Gox. Mt.Gox was de Binance van die tijd. Iedereen had een rekening bij deze beurs en toen deze beurs gehackt werd was ineens iedereen (die zijn geld op de beurs bewaarde) zijn investering kwijt. Dit is een keerpunt geweest in het handelen in cryptocurrencies. De meeste investeerders of handelaars beseffen zich nu dat zij de tegoeden altijd zelf op moeten slaan.

“Not your keys not your Bitcoin!”

Zolang als wij zelf niet onze privé sleutels beheren zijn wij geen eigenaar van de investering die wij gedaan hebben. Hierom is het belangrijk dat wij een hardware wallet aanschaffen. Op deze manier is het grootste deel van onze investering veilig tegen hackers. Als we gaan handelen moeten we natuurlijk wel een balans op de beurs hebben. De balans die op de exchange staat gebruiken we daar dus expliciet voor. We gebruiken die wallet niet om onze fondsen in op te slaan.

Desktop wallet

We kunnen onze fondsen bewaren op een wallet op onze pc of laptop. Dan staat deze alleen op de laptop of pc. Iemand dient dan dus in te breken in jouw eigen persoonlijke laptop om de Bitcoins te stelen. Dit is natuurlijk al een stuk veiliger dan het online opslaan, echter is het niet onmogelijk om een laptop of pc te hacken.

Papiere wallet

De Bitcoins die we in ons bezit hebben kunnen we ook bewaren in een papieren wallet. Dit is ook een relatief veilige manier om je fondsen te beheren, echter heb je wel wat meer verstand van de achterliggende technologie nodig om dit op te zetten. Het is als het ware een Bitcoin ‘seed’ die op papier opgeschreven wordt. Deze wallet is makkelijk te verplaatsen, omdat het op een stukje papier is geschreven. Een ander voordeel van deze wallet is, dat het een compleet anonieme wallet is.

Hardware wallet

Een hardware wallet is een vorm van ‘cold-storage’. Hier houden we de fondsen die we bezitten offline. Wij bewaren deze op een bepaalde USB stick of een kleine zakcomputer. Dit is een van de veiligste manieren om je cryptocurrencies te bewaren. Deze apparaten zijn bestand tegen malware en als je de USB stick kwijt raakt kun je altijd nog aan je balansen komen door een speciale code die je bij de aankoop van de USB krijgt. Voer je deze code in bij een nieuwe hardware wallet dan worden de fondsen teruggeplaatst in de nieuwe wallet. Een ander voordeel van een hardware wallet, is dat niemand weet wie je bent en zo kun je dus volledig anoniem handelen.

Geef een reactie